Otsing

05/2016 12 karin raja 1
Karin Raja, Oleviste kogudus

Mind ajendas oma mõtteid avaldama üks lugejagakiri (isikute nimed muudetud): „Anule on (mõned) „vabastusvõitlejad” öelnud, et tema lapselapse Maarika sees on leegion kurje vaime. Anu on viinud oma õnnetut last kogudustesse ja osadusgruppidesse, kus teda pikali väänatakse, otsas istutakse, käsi ja pead jõuga kinni hoitakse ning kästakse endale silma vaadata. Ma olen siiani sellest šokeeritud. Kõige kurvem lugu on see, et just nii toimiti korduvalt... Neil ei ole mingit tunnetust ja nad on Maarika raske haigusega kaasnevad sümptomid pannud deemonite arvele. Kasutavad lapse kallal füüsilist vägivalda ja ajavad ta sel viisil lõpuks päris hulluks.”

Piibel tunnistab, et igal inimesel on hindamatu väärtus Jumala ees.

Deemonite mõjust

Kristlased tunnistavad üldiselt kurjade vaimude mõjutusi. Probleeme tekitab aga küsimus, kas ka uuestisündinud kristlases võib olla kurje vaime? Üldiselt vastatakse eitavalt: „Kristlasel ei saa olla kahte isandat.”


Kuid on ka teine suund. „Ja kuuldus Jeesusest levis üle kogu Süüria, ja tema juurde toodi kõik, kes põdesid mitmesuguseid tõbesid ja olid piinade käes ja kurjast vaimust vaevatud ja langetõbised ja halvatud, ning tema tegi nad terveks” (Mt 4:24). John Wimberi järgi tähendab siin kasutatud kreeka sõna daimonidzomenus deemonite väe mõjutust, vaevamist, piinamist. Deemonite mõjul on erinevad astmed. Harva on kogu inimene nende meelevalla all. Isikud suudavad siiski teha oma valikuid. Kristlane võib jääda deemonliku mõju alla, kui ta jätkuvalt teeb pattu ja ei soostu meelt parandama. Piiblis on mitmeid hoiatusi lõksulangemise eest: „Aga keegi mees, Hananias nimi, oli koos oma naise Safiiraga müünud omandi ja osa saadud rahast naise teades kõrvale toimetanud, ja osa ta tõi ja pani apostlite jalgade ette. Siis ütles Peetrus: „Hananias, mispärast on saatan vallanud su südame, et sa valetasid Pühale Vaimule ja toimetasid kõrvale osa maatüki eest saadud rahast?”” (Ap 5:1–3). „Olge kained, valvake! Teie süüdistaja, kurat, käib ringi nagu möirgav lõvi, otsides, keda neelata” (1Pt 5:8).

Samas on ohtlik, kui me paneme inimeste kõik segased tunded ja tegemised, vaimsed ja intellektuaalsed häired kurjade vaimude arvele. Sellega võime inimese väärtustunnetust tugevalt kahjustada. Mõned võivad hüüda ja keerelda maas ka üksnes selle pärast, et valu on nii suur.

Jumal väärtustab kõiki inimesi

Piibel tunnistab, et igal inimesel on hindamatu väärtus Jumala ees. „Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks igavene elu” (Jh 3:16). Kristus on pühitsenud kogu loodu endale. Tema on põhjus, miks me oleme olemas. Oleme väärtuslikud, sest oleme Jumala loodud. Meie olemasolu on tema rõõm.

Nick Vuijcic sündis siia maailma ilma käte ja jalgadeta. Ta on öelnud, et ta ei mõistnud, miks ta sündis sellisena, kuni Jumal avas talle kirjakoha: „...temas peavad saama avalikuks Jumala teod” (Jh 9:3). See salm andis talle usu ja rahu. Ta kirjeldab: „Keegi teab, miks see kõik on vajalik. Jumal, sina tead. Ma hingan, ma olen elus.”

Iga inimene on haavatav

Puudega inimesed on loodud sama haavatavateks kui tervedki, aga nende haavatavus on lihtsalt nähtavam kui teistel. Ka Jeesuse kätes ja jalgades olid inimeste poolt moonutatud Jumala pildi jäljed. Jeesus nõustus olema vigane, et päästa iga inimene.

Joni Ericksoni lugu on ilmselt paljudele tuttav. Noor, kena, erk tüdruk, kes kord järve sukeldudes lõi oma pea vastu kivi ja jäi halvatuks. Ühel meeleheite ööl, tundes oma täielikku abitust, palus Joni oma sõbrannal anda mõned tabletid, et ta võiks surra. Kui sõbratar keeldus, mõtles ta, et isegi surra ei saa ta omal jõul! Tema südames möllasid valu, raev, kibedus. Kuigi ta ei tundnud füüsilist valu, tajus ta oma kehas närvide torkeid. See kestis kolm aastat. Ühel õhtul toimus imeline muutus. Sõbranna otsis meeleheitlikult sõnu tema julgustamiseks. Püha Vaim andis siis tarkuse: „Joni, Jeesus teab, kuidas sa ennast tunned. Sina ei ole ainuke, kes on halvatud. Ka tema oli halvatud.” Joni jõllitas teda mõistmatult: „Mida sa räägid?” „Tema selg oli vermeis nagu sinu selg vahel marraskile hõõrdub. Mõtle, kuidas ta oleks tahtnud ennast ristil liigutada, muuta asendit, oma kaalu ühtlasemalt jagada, aga ta ei saanud. Joni, tema teab, mida sa tunned.” Need sõnad leidsid tee Jonini. Hiljem ütles ta: „Jumal tuli mulle uskumatult lähedale. Ma teadsin, kui tähtis on sõprade ja vanemate armastus. Nüüd hakkasin ma mõistma, et Jumal armastab ka mind.”

Puue ei vähenda inimese väärtust ega lisa sellele ka midagi juurde.

Puudega inimene vajab kaaslaste erilist armastust 13 joni painting 1

Puudega inimene ei pea olema needuse all või kurjast vaimust vaevatud. Ta on loodud Jumala kujuks ja kirgastama samuti tema au. Erivajadus ei ole patt, kuigi see on pattulangemise tulemus sel määral, et see esineb vaid pattulangenud maailmas.

Nancy E. Eisland, kes on ise erivajadusega inimene, kirjutab, et puue ei vähenda inimese väärtust ega lisa sellele ka midagi juurde. Jumala ees on igal inimesel luba olla ainulaadne. Ta jätkab: „Diane Devries sündis Texases aastal 1950 ilma käte ja jalgadeta. Sünnitusarst oli last nähes šokeeritud, aga Diane vanemad tõdesid, et nüüd see juhtus.”

Diane koges oma vanemate imelist armastust ja nägi end täiuslikuna. Pere vanaema nägi olukorda teisiti. Ta süüdistas Diane ema, et tol oli mingi kokkulepe kuradiga. Vanaema kutsus last „kuradi tütreks”, sest too oli puudega. Diane vanemad kolisid teise linna, et kaitsta oma tütart vanaema viha eest. Diane ise hülgas kõik mõtted, et tema puude põhjuseks võiks olla keegi lähedane. Ta tõrjus tagasi igasuguse nägemuse, mille tõttu tema sünd peaks olema tragöödia.

Diane räägib, et kord ründas mängupargis pahatahtlik laps teda noaga, öeldes: „Sul ei ole jalgu ega käsi ja varsti ei ole sul ka pead.” Kui poiss hoidis väikest nuga tema kaela kohal, mõistis Diane esimest korda, et ta on teistsugune. Ta koges vahetegemist alles täiskasvanuna, kui tal paluti kohvikus istuda teise kohta, sest kliendid olid tundnud, et Diane ajab neil südame pahaks. Diane ei saanud laulda ka koguduse kooris, sest tema väljanägemine häiris koorijuhti ja koguduseliikmeid. Koor ei oleks näinud välja nii esinduslik, kui Diane oleks koos nendega laulnud.

Keskajal peeti puudega inimesi deemonitest vaevatuiks ja nad heideti ühiskonnast välja. Kuid Thomas Aquinost toob sisse teise arusaama. Ta kõneleb Jumala agape-armastusest – tingimusteta, ülevoolavast armastusest, kus Jumal lubab oma lapsi armastada, sõltumata nende võimetest ja sellest, kas nad on selle armastuse ära teeninud või mitte.

Sellise mõttemaailma tulemusel hakati nägema ka „väheväärtuslikke” inimesi Jumalast antud kinkidena. Puudega inimesed tuletasid meelde kohustust armastada tingimusteta.

Professor Amos Yong ütleb tabavalt: „Puudega inimesed ei ela meie keskel selleks, et me võiksime teha neile midagi head, vaid sellepärast, et me vajame inimesi, kes võivad meile näidata, kuidas teenida ja armastada Jumalat.” Oma imelises tarkuses lõi Jumal maailma erinevaid inimesi, kelle ülesandeks on kirgastada tema au ja valitsust.

Ingli puudutus

Lõpetan oma mõtiskluse Mia Puolimatka raamatust „Minkä arvoinen on ihminen?” looga „Ingli puudutus”. Üks naine ootas last. Õnnelikuna kujutles ta, millist elu hakkab ta oma beebiga elama. Arsti juures kuulis ta, et oodatav laps ei ole terve. Kui haigla personal sai teada, milline beebi olukord oli, valmistusid nad sünnituseks hoolega ette. Kohale toodi arste, õdesid, tugiisikuid. Natuke aega enne sünnitust rääkis naine oma loo. Ta oli näinud unes, et seisab suure hulga naiste keskel midagi oodates. Inglid olid tulnud emadele beebisid jagama. Naised võtsid inglilt saadud beebid rõõmuga vastu. Tema jäi viimaseks. Ingel ütles: „Siin on veel üks laps, kuid keegi ei taha teda.” Naine mõistis kohe, et laps oli eriline ja ilmselt mitte terve, aga tundus, et inglid tahavad lapse anda maa peale kellegi ema hoida. Naine astus unes edasi ja ütles: „Mina soovin!” Nii lasi ingel unes selle väikese õblukese pambu ema kallisse sülle. Kui naine sünnitussaalis oma unenäost rääkis, hakkas kogu personal nutma. Kui laps sündis, võttis naine lapse vastu rõõmsalt, Jumalast antud kingitusena.

Jeesus ütles: „Vaadake ette, et te ühtainustki neist pisikestest ei põlgaks, sest ma ütlen teile, et nende inglid taevas näevad alati minu Isa palet, kes on taevas!” (Mt 18:10).

Uudised

2023-7-detsember

28 Detsember 2023
2023-7-detsember

SISUKORD EKB Liidu tööharude jõulutervitusedRainis tõusis sõltuvuste küüsist Jumala kuningriigi kuulutajaks! Mari-Vivian EllamJeesus alustab kuulutamist Mt 4:12–17Jõulud juhatavad teed päriskoju Ermo JürmaValtrik ja Marlen kutsuvad võõraid oma jõululauda Hele-Maria KangroJõulude fenomen...

Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Ukraina ja Venemaa inimeste eest

Detsember 2023  Kolmainu Jumal, kes sa oled maailma ja inimkonna oma Poja kaudu lepitanud, halasta oma loodute peale, kes jälle sõdivad ja surma külvavad.Taas on tsiviilelanikud väheste võimuahnete juhtide poolt...

Palve Lähis-Ida inimeste eest

28 Detsember 2023
Palve Lähis-Ida inimeste eest

Detsember 2023  Oktoobri alguse sündmused Lähis-Idas on väga murettekitavad. Kõigis neis maades – Iisraelis, Palestiinas, Gazas ja Liibanonis – on ka meie baptistikogudused. Euroopa Baptistiföderatsioon on neil päevadel olnud kontaktis...

Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

28 Detsember 2023
Eesti Piibliseltsi jõulumargid 2023

Detsember 2023 Jaan Bärenson, Eesti Piibliseltsi peasekretär Eesti Piibliselts tähistas lõppeval aastal oma asutamise 210. aastapäeva.Piibliselts on kutsutud Jumala sõna tõlkima, tõlgendama, trükkima, ette lugema ja välja jagama. Paljude maade piibliseltsid...

Et lapsed teaksid jõulude tõelist tähendust

28 Detsember 2023

Detsember 2023Eliisa Ladva, LNK lastetöö Küünlaleegid heidavad akendele säravat valgushelki, ahjus küpseb jõulupraad ja kaminas praksub tuli – kogu kodu on täis jõuluhõngu, lapsed ja lapselapsed on peagi külla tulemas....

Jõulupalve

28 Detsember 2023

Detsember 2023 Jumal!Sina oled see, keda ma ootan;see, kes võid minu elu headuse teele pöörata.See, kes teed mind elavaks.see, kes sünnid mu südames uuesti ja nii võid teha jõulud minus...

Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

28 Detsember 2023
Eesti Kirikute Nõukogu jõululäkitus 2023

Detsember 2023  Armsad kaasmaalased!„Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel“ (Jh 1:14). Taas rõõmutseme selle üle, et Jumal on Armastus ja armastab meid. Lausa nii palju, et Ta on...

Miks vajab jõulurahu meie palveid?

28 Detsember 2023
Miks vajab jõulurahu meie palveid?

Detsember 2023 Joosep Tammo, EKB Liidu vanematekogu esimees „Rahu“ on jõuluevangeeliumi ja jõululaulude lummav teema. Ometi kipub see meie elust ikka ja jälle kaduma. Miks? Ma ei räägi järgnevalt kaubandusest, pühadeaja...

Jumal andis oma ainusündinud Poja

28 Detsember 2023
Jumal andis oma ainusündinud Poja

Detsember 2023 Peeter Roosimaa, Uue Testamendi õppejõud Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks...

Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

28 Detsember 2023
Nick Vujicic – lootus sinu jaoks

Detsember 2023 Indrek Luide, Eesti Evangeelse Alliansi peasekretär Nicholas James Vujicic on mees, kes sündis ilma käte ja jalgadeta. Tema isa oli Serbias pastor, kuid kommunistliku tagakiusu eest pidi perekond kodumaalt...

Linke